Hoppa till innehåll

Fodervärd

Att vara fodervärd hos S*Raggababa

För att säkerställa att vår kattgrupp hemma förblir harmonisk, där alla katter trivs och mår bra, använder vi oss ibland av fodervärdar. Detta gäller främst honor, men ibland även hanar, för att kunna fortsätta vår avel på ett smidigt sätt.

Vad innebär det att vara fodervärd?

Som fodervärd betalar du ingen köpesumma för katten, och katten övergår i din ägo först när den avtalade fodervärdsperioden är slut. Under tiden som katten används i avel är det jag, som uppfödare, som äger katten och står för alla avelsrelaterade kostnader. Du som fodervärd ansvarar för kattens dagliga omvårdnad och de vanliga kostnaderna för en sällskapskatt, såsom mat, vaccinationer, och kattsand.

Fodervärd till en honkatt

Om du är fodervärd till en hona avtalar vi om hur många kullar honan ska få. Kullarna föds hemma hos dig som fodervärd, och du ansvarar för deras skötsel och omvårdnad. Jag som ägare står för alla kostnader relaterade till kullen och kattungarna, inklusive parningsavgifter, foder, försäkringar och leksaker. Jag finns alltid tillgänglig för stöd och hjälp, och ansvaret för kattungarna är ytterst mitt. Som fodervärd till en honkatt kan du förvänta dig besök från potentiella kattungeköpare när tiden är inne.

Fodervärd till en hankatt

Om du är fodervärd till en hane bör du vara medveten om vad det innebär att ha en fertil hane hemma. Hanen kan para hos dig om det finns möjlighet, annars kommer han hem till mig när han ska para. Vi reglerar i fodervärdsavtalet vad som gäller om han exempelvis börjar strila.

Efter avelskarriären

När avelskarriären är över övergår katten till din ägo som en kastrerad sällskapskatt. Kostnaden för kastreringen står du som fodervärd för.

Samarbete & kommunikation

För att detta ska fungera väl krävs ett bra samarbete och att personkemin mellan mig som uppfödare och dig som fodervärd stämmer. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av kattavel, men ett stort intresse för katter och en vilja att lära är viktigt. För att det ska fungera praktiskt bör du bo max en timmes bilresa från mig.

Om detta låter intressant eller om du vill veta mer, är du varmt välkommen att höra av dig. Gärna via mail som första kontakt där du kan skriva en kort presentation av dig själv och varför du skulle vilja vara fodervärd. Därefter kan vi fortsätta dialogen för en mer detaljerad diskussion.

Translate »